Hirdetés
Hirdetés

A Google Earth kamerája meglepő, váratlan és bizarr képeket készít. Néhányat direkt készítenek, másokat pedig véletlenül. Egy-kettő pedig az Anya természet humoráról tesznek tanúbizonyságot.

Hirdetés

A Bright Side meghív egy Föld körüli utazásra, dél- és észak-amerikai, közép-ázsiai, európai és afrikai megállókkal. Tekintsünk át néhány elrejtett titkot.

Hirdetés

1. Nazca Vonalak, Peru

Hirdetés

Peruban találhatóak azok a geoglifák (hatalmas mértani alakzatok), melyeket Nazca Vonalaknak nevezünk. Körülbelül 450 km2-nyi területet tesznek ki.

Hirdetés
Hirdetés

Az ok, hogy miért kerültek oda, és hogy miért, máig rejtély övezi.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

. A szárazföldi ajkak, Szudán

Hirdetés

Két sziklás hegygerinc által alkotott fél mérföld hosszú domb, Szudán Nyugat-Darfur állam, Gharb régiójában. Megtévesztően hasonlít egy zamatos ajakra.

3. Boneyard, USA

Hirdetés
Hirdetés

Az arizónai Tucson-ban található Davis Monthan légibázis, ahol az Egyesült Államok katonai vadászgépei nyugovóra térnek. Ez a hely vált az otthonává több mint 4,400 harcigépnek. A létesítmény nem látogatható, de a Google Earth betekintést enged mi is rejtőzik a falak mögött: szemmelláthatóan az összes II. világháború óta használt repülőgép, a B-52-es nehézbombázótól kezdve az F-14-es szuperszonikus vadászrepülőgépig minden.

Hirdetés
Hirdetés

4. Fort Bourtange, Hollandia

A csillag alakú erődítmény 1593-ban épült Hollandiában, I. Vilmos orániai herceg utasítására. Az építmény eredeti feladata az volt, hogy ellenőrzése alatt tartsa az egyetlen utat, ami Németországot kötötte össze Groningennel, mely a spanyolok fennhatósága alatt volt a 80 éves háború idején.

5. Desert Breath, Egyiptom

A Desert Breath az egyiptomi sivatagban, Hurghada és a Vörös-tenger közelében található. Ez egy dupla spirál alakú földrajzi remekmű. Három művész kreálmánya, 1997-ben készült. 89 fokozatosan növekvő, és 89 bemetszett kúp alkotja, spirálba állítva.

6. Badlands Guardian, Canada

A Badlands Guardian egy domborzat által alkotott földrajzi képződmény Kanadában. A levegőből erősen hasonlít egy nyugat felé néző, kanadai őshonosra, aki fejdíszt visel. Az emberi építkezés eredményeképp még mintha fülhallgatója is lenne.

7. Grand Prismatic Spring, USA

Ez a legnagyobb meleg vizű forrás az Egyesült Államokban. A forrás nevét a meglepő színeiről kapta. Ezek megegyeznek a fehér fény optikai prizmán való törésének színeivel, melyek: a vörös, a sárga, a zöld és a kék.

8. Meteor Kráter, USA

Az arizónai kráter körülbelül 50,000 évvel ezelőtt keletkezett a pleisztocén korban, mikor a helyi klíma sokkal hidegebb és nyirkosabb volt a coloradoi-fennsíkon. 1960 és 1970 között a NASA asztronautáit a kráterben képezték ki a Holdra szállásra az Apollo küldetés keretein belül.

9. Potash Evaporation Ponds, USA

A világ kálium tartalékai azokból az ősi óceánokból származnak, melyek azelőtt a szárazföldeket borították. Miután a víz elpárolgott, a kálium-sók hatalmas területen rakódtak le. Az idő múlásával, a kőzetlemezek csúszásával ezek több ezer láb mélyre kerültek, és káliumérccé váltak.

10. Hajóroncs, Irak

Basrában, Irakban a Google Earth jónéhány hajóroncsot kapott lencsevégre. Néhány csak az oldalára dőlve lebeg, míg mások félig kiemelkednek, és jócskán rozsdásak.

11. A tengeri szörny, Új-Zéland

A tengeri élet egy furcsa formáját kapta le a Google Earth Új-Zéland észak-keleti részén. Olyan mintha egy hatalmas tengeri kígyó lenne. Ahhoz, hogy ez egy bálna legyen, túl gyors, cápának pedig túl nagy.

12. Snow Saddle, Nepál

Kangtega, amit Snow Saddle-ként (Havas Nyereg) is ismernek, egy hatalmas hegycsúcs a Himaláján, 6782 méter hosszan.

A fekete folt, ami a Google Earth-ön kitakarja ezt, egy kicsit rejtélyes.

Forrás: tudnivalok.eu

Hirdetés