Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Valószínűleg sok embernek voltak olyan pillanatai az életben, amikor valamilyen nehézségre vagy hiányosságra panaszkodott. A legtöbben azonban nem is gondolnák, hogy élt egy olyan nő, aki kénytelen volt 60 évet egy acéltartályban tölteni, mégsem panaszkodott a helyzetére, sőt, megpróbálta a lehető legtöbbet kihozni az életéből.

Hirdetés
Hirdetés

Martha Mason az Amerikai Egyesült Államokban született 1937-ben az észak-karolinai Lattimore városkájában. A kis Martha intelligens és vidám gyerek volt, és 11 éves koráig teljesen egészséges is. 1948-ban azonban szörnyű szerencsétlenség érte a családot. Martha 13 éves bátyja meghalt gyermekbénulásban, és nem sokkal később Marthánál is jelentkeztek a tünetek.

Hirdetés
Hirdetés

A poliovírus okozta gyermekbénulás szájon át jut be a szervezetbe, de néha cseppfertőzéssel is terjedhet, megtámadja a központi idegrendszert és gyulladást okoz, ami tartós bénuláshoz vezet.

Hirdetés
Hirdetés

Martha Mason 2 egyetemet is elvégzett
Martha testének izmai egy hónap leforgása alatt elsorvadtak, és végül a betegség a légzőizmait is megtámadta, és onnantól kezdve képtelen volt önállóan levegőt venni. Martha Mason kórházba került, és csak egy negatív nyomást alkalmazó lélegeztetőgép, az úgynevezett vastüdő segítségével tudott lélegezni.

Hirdetés

Mindez olyan gyorsan történt, hogy a szüleinek még arra sem volt idejük, hogy feldolgozzák fiuk elvesztését, az orvosok máris arról értesítették őket, hogy a lányuknak legfeljebb egy éve lehet hátra a vastüdőben. A dolgok azonban másképp alakultak, és Martha mindenkit meglepett – 60 évet élt le a vastüdőben, ami gyakorlatilag testének részévé vált.

Hirdetés
Hirdetés

Két egyetemet is elvégzett és újságíró lett belőle
Martha szülei és barátai segítségével sikeresen elvégezte a középiskolát, majd két egyetemet is, és újságíró lett belőle, és egy helyi lapnak dolgozott.

Hirdetés

Mivel nyaktól lefelé lebénult, nem tudta saját maga írni a cikkeit, ehelyett kezdetben az édesanyjának diktálta le azokat, aki elküldte az anyagot a helyi újság szerkesztőségébe. Később, a kilencvenes években, kapott egy hangvezérléssel működő számítógépet, így lehetővé vált a számára, hogy egyedül dolgozzon.

Hirdetés

Bár Martha élete nagyon nehéz volt, ő soha nem panaszkodott. Számtalan barátja volt, akik segítettek neki megfeledkezni a betegségéről, és átvészelni a nehézségeket. A nő nem kevesebb, mint 60 évet élt a mesterséges légzőkészülék belsejében, amelyet soha nem hagyhatott el.

2009-ben, 71 éves korában hunyt el. Életének története és a dráma, amelyet át kellett élnie, sokak számára jelenthet inspirációt. Bebizonyította, mennyire erős tud lenni az ember, és még egy kegyetlen betegség sem volt képes legyőzni őt.

Hirdetés

Hirdetés

Forrás: twice.hu

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés